P.M.U.D. Pitești - Transport C.F.

TRANSPORTUL PE CALE FERATĂ

Accesibilitatea municipiului Pitești la rețeaua națională și europeană de căi ferate este mai redusă decât accesibilitatea acestuia la rețeaua rutieră. Situată în afara principalelor trasee de transport feroviar, fără căi ferate modernizate și electrificate, circulația feroviară nu constituie deocamdată o alternativă viabilă, nici pentru transportul de mărfuri, nici pentru cel de călători.

Sistemul feroviar din Pitești se compune din gările: Pitești Sud și Pitești Nord pentru transportul de persoane și mărfuri, gara Golești pentru triaj și mărfuri, și stațiile tehnice și de mărfuri Ștefănești, Bascov și Bradu.Conform site-ului C.F.R., în mai 2016, a fost deschisă pentru publicul călător stația C.F.R. Pitești Sud, gară modernizată la standarde europene în cadrul programului POS-T, cu fonduri europene și de la bugetul de stat, în valoare totală de 46,7 milioane lei.

Cetățenii orașului Pitești beneficiază de serviciile și facilitățile unei gări moderne, reabilitată din fonduri europene, în proporție de 85%, și fonduri de la bugetul de stat, în procent de 15%. Gara Pitești se aliniază astfel standardelor UE prin siguranță, servicii publice și dezvoltarea capacității de transport.

Clădirea gării dispune de 2 săli de așteptare, 3 case de bilete, dintre care una specială pentru persoanele cu dizabilități, sistem modern pentru depozitarea bagajelor, sistem electronic de informare, 5 lifturi și 6 scări rulante care facilitează accesul rapid la peroane, precum și 7 spații destinate serviciilor comerciale. Din gara Pitești, pornesc zilnic 47 de trenuri de călători care asigură permanent legătură directă cu Capitala, Craiova, Slatina și Curtea de Argeș, dar și legături sezoniere cu orașele Constanța, Mangalia, Râmnicu Vâlcea și Sibiu.

Prin noua configurație Gara Pitești Sud funcționează ca nod intermodal, fiind deservită de 5 linii de autobuz, stație de taxi și având amenajată parcare cu o capacitate de 55 de locuri pentru autovehicule și biciclete. De asemenea, Gara Pitești Sud asigură legătura pietonală între B-dul Republicii și Cartierul Tudor Vladimirescu.