P.M.U.D. Pitești - Evaluarea impactului actual al mobilității


EFICIENȚĂ ECONOMICĂ

Impactul transportului asupra eficienței economice este determinată de către timpul de deplasare, deci de către Nivelul de Serviciu real de pe rețeaua de transport, deoarece un Nivel de Serviciu ridicat - fără întârzieri în trafic, generează creșterea eficienței economice pentru întreaga zonă analizată.IMPACTUL ASUPRA MEDIULUI

Utilizarea frecventă a vehiculelor în viața cotidiană generează probleme la nivelul mediului înconjurător astfel folosirea frecventă a petrolului ca principalul carburant pentru deplasarea vehiculelor generează cantități mari de emisii de CO2, noxe, poluanți și nu în ultimul rând poluanți fonici.

Standardele europene cu privire la emisiile EURO au fost modificate progresiv fapt ce a dus la înnoirea parcurilor auto cu vehicule ce au un grad de poluare din ce în ce mai redus.

Deși punerea în practică a acestor măsuri a adus scăderi semnificative a emisiilor în ultimi ani, orașele se confruntă tot mai des cu îndeplinirea standardelor ridicate pentru calitatea aerului. Acest lucru reprezintă un impact negativ asupra sănătății publice.


ACCESIBILITATEA

La nivelul rețelei rutiere, una dintre problemele principale din punct de vedere al accesibilității o reprezintă punctele de acces dinspre A1, DN73 și DN7 în zona Podul Viilor. Astfel, la orele de vârf de dimineață și după amiază se produc ambuteiaje pe o lungime considerabilă pe toate arterele de penetrare în Municipiul Pitești în această zonă.

La nivelul rețelei de transport public de călători, municipiului Pitești s-a dezvoltat în cea mai mare parte în mod liniar pe direcția Nord-Sud ca urmare a așezării geografice a orașului (în terase paralele cu axa centrală), fapt ce nu a permis o dezvoltare radială a liniilor de transport. De asemenea, există o polarizare a zonelor industriale mari în zona de nord și în zona de sud a orașului, iar pentru satisfacerea cererii de transport s-a impus prelungirea traseelor, dezvoltarea rețelei de transport făcându-se liniar.
SIGURANȚA

La nivelul municipiul Pitești, numărul de accidente rutiere, este relativ constant în perioada 2008-2014, procentul pietonilor din totalul persoanelor decedate în accidentele rutiere reprezentând reprezintă aproximativ 60%.